Vilka misstag begår du när du köper aktier? | Tips och råd

Alla har vi gjort ett och annat fel när det kommer till att köpa aktier. Alla investerare har en gång varit nybörjare, och om detta stämmer in på dig kan du ta hjälp av den här artikeln för att ta reda på om dina tillvägagångssätt är gynnsamma eller om du bör gå i en helt annan riktning. Vill du därefter läsa mer? Hos Aktieskola får du tips som kan hjälpa dig ännu längre så att du undviker nybörjarmisstag när du investerar i aktier.

1. Alla dina pengar går till ett och samma bolag

Det allra viktigaste tipset för lyckad aktieinvestering är att sprida ut dina risker genom att köpa aktier inom flera sektorer, regioner och över olika bolag. När det börjar gå dåligt för en viss sektor faller alla aktier inom sektorn som dominobrickor, så för att ha någonting att falla tillbaka på bör du sprida ut dina pengar. Medan det går dåligt för en sorts aktier kanske det går fantastiskt bra för en annan.

2. Du säljer för fort

Om du har lagt dina pengar på ett bolag med tillväxtmöjligheter är det viktigt att du ger dem en chans att visa vad de går för istället för att sälja rent för tidigt. Det kan vara lockande att omedelbart sälja dina aktier efter någon vecka om du ser att värdet går uppåt, men ha hellre tålamod och tänk långsiktigt.

3. Du har valt en dyr handelsplattform

Beroende på vilken nätmäklare och handelsplattform du vänder dig till kan det vara mer eller mindre billigt att köpa aktier. Diverse avgifter kan tillkomma, så det är ingen dum idé att se över alla dina valmöjligheter. Det finns hundratals högkvalitativa nätmäklare att prova på, och du kan även köpa aktier direkt via din egen bank. Ta dock hänsyn till att det ofta är lite dyrare att handla aktier via banken.

4. Du har inte undersökt marknadsutvecklingen

Samhället utvecklas ständigt, och branscher som brukade vara lukrativa för enbart 10 år sedan kanske inte längre har samma status. Du bör därför ha lite av ett framtidstänk istället för att lägga fokus på nuet. Om ett, två eller kanske tre år: vilka branscher kommer antagligen att ta världen med storm? Teknologibolag? Verksamheter med fokus på streamingtjänster eller kanske ett visst företag som tillverkar fordon? Se till så att du tänker dig in i framtiden och försök att förutspå hur samhället kommer att se ut.