Spenderar du helst hela dagarna framför datorn? Då kan en distansutbildning vara något för dig

Annons:

Vad man har för intressen och vad man vill använda sin tid och vardag till är minst sagt olika för alla människor. Många älskar att just spendera tid vid dator, mecka, spela spel på datorn eller bara surfa runt. Men tyvärr så måste vi ju allihopa även försörja oss på något sätt. Men om man inte är sugen på att starta en utbildning som kräver att man går från datorn till fysiska möten på universitet eller högskolan så blir faktiskt utbudet av distansutbildningar större för varje dag som går och därmed också möjligheterna att studera på distans allt fler.

Att arbetsmarknaden förändrats under de senaste åren är det nog inte någon som är i tvivel om. Det har blivit allt hårdare konkurrens om jobben som finns, och de allra flesta jobb kräver dessutom allt kortare eller längre utbildning för att man ska ha en möjlighet att vara med i täten om jobbet. Men det är inte bara arbetsmarknaden som förändrats, även utbildningarna, vilken typ av utbildningar som finns och möjligheten till att studera på distans förändrats.

För några år sedan var det för många otänkbart att man skulle genomföra en hel utbildning på distans, så ser det inte ut längre. Samtalscoach, ekonomiassistent eller kanske projektledare är alla exempel på utbildningar där det finns hela förlopp som är anpassade till att läsa just på distans. Det betyder således att utbildningen är uppbyggd genom föreläsningar som redan är inspelade, färdiga övningar att gå igenom och hela utbildningen sker via nätet. 

Är man således lagd åt hållet att man inte är så sugen på att påbörja en utbildning som kräver att man befinner sig på en specifik plats vid en specifik tid varje dag finns det nu möjlighet att bestämma själv hur man vill lägga upp sin vardag. Dessutom behöver kan man således göra allting framför skärmen. 

Pandemin har skapat flexibilitet i utbildningarna

Att det kommit allt fler alternativ på möjligheter till att studera på distans är troligtvis en av många effekter de senaste årens pandemin. För en av de få goda sakerna som pandemin faktiskt har fört med sig är just att mycket går att faktiskt göra även på distans. Man måste inte arbeta fysiskt alla gånger, alla möten måste inte ske fysiskt och alla utbildningar behöver inte heller ske fysiskt. Istället har det blivit tydligt att det till och med kan finnas en hel del fördelar med att saker och ting är på distans och över nätet.

 Exempelvis skapar det en enorm flexibilitet hos den som vill gå en utbildning att kunna göra det distans i stället för att fysiskt behöva göra det på plats på ett universitet eller högskola. Det möjliggör att man själv styr över sin tid och sin vardag. Det blir således möjligt att studera på kvällar och helger och samtidigt arbeta om man har lust till det. Så om man är en av de som tycker om att spendera tid framför datorn men fortfarande vill lära sig så kan distansutbildning vara en möjlighet.