Snabbare Mac

Din Mac är helt säkert en av de saker som du använder dagligen. Kanske tillbringar du till och med flera timmar om dagen i sällskapet av din Mac. Därför är det också viktigt att den fungerar optimalt. Men efter ett par år kan din Mac lätt bli trött och känna sig överbelastad, vilket gör den både långsam och slö. Det är inte bara irriterande, utan även arbetshindrande. Därför borde du ta hand om din Mac och hålla den frisk och snabb, vilket du kan göra med MacKeeper.

En snabbare Mac med MacKeeper

En snabbare Mac med MacKeeper

Vad är MacKeeper?

Kort sagt är MacKeeper ett program som optimerar och rengör minnet i din Mac. Genom att rensa din Mac blir den snabb återigen. En av MacKeepers bästa funktioner är därför att kunna göra din långsamma Mac snabb igen. Genom år av arbete och kunskap inom Macs system har MacKeeper blivit utvecklat till att passa Macs system och därmed rensa och skydda din Mac så bra som möjligt. MacKeeper bildar sig blixtsnabbt en överblick över problemet och rättar till det. Därför är MacKeeper nästan oumbärligt om du önskar en användbar Mac. Vid installationen av MacKeeper kan du igen nyttja din Mac utan den irriterande ”vänt-cirkeln” som åker runt och runt, då du kan göra någonting åt det. Din Mac blir nästan så god som ny.

Ladda ner MacKeeper på svenska här – Det är gratis

Hur fungerar det?

Utöver ovanstående så tar MacKeeper bland annat hand om att hålla dina installerade applikationer uppdaterade. Därmed har du alltid de senaste versionerna installerade, vilket ofta medför snabbare avveckling av dessa, nya funktioner och inte minst en höjd säkerhetsnivå. Rent praktiskt så markeras appar som finns i nyare versioner med ett rött märke. De uppdaterade är gröna. Du kan nu bara klicka på ”Uppdatera” på de äldre versionerna och de uppdateras därefter automatiskt. Genom att uppdatera vad som ska uppdateras så optimeras säkerheten och dessutom hastigheten. Därtill får du också en påminnelse från MacKeeper varje gång det finns en uppdatering att hitta på din dator.

Vilka program använder du?

När du använder din Mac finns det helt säkert några program som du föredrar framför andra. Oavsett om det är arbetsrelaterade program, appar eller andra former av underhållningsprogram finns det helt säkert ett par klara favoriter. Med MacKeepers inbyggda funktion, ”Login Items” kan du enkelt välja vilket program som ska startas upp när du loggar in. Därmed kan du lätt klargöra din Mac till precis det du önskar. Om du är en grafiker kan du t.ex. öppna dina bildbehandlingsprogram m.m. så att allt står klart när du ska börja arbeta. Detta sparar dig en hel del väntetid. Därmed optimerar du snabbheten ännu mer när du passar dina föredragna program efter dina behov.

Omstart och avstängning

En av de bästa sakerna med en Mac är att du bara kan slå ihop den när du är färdig med att använda den. Så smart! I varje fall kan du vara säker på att få en slö dator om du bara slår ihop den varje gång efter användning då den inte får någon möjlighet att ”vila” och ”klara av minnet”. Därför bör du stänga av den då och då eller i varje fall starta om den om du inte kommer ihåg att stänga av den. Det är som en ny energi-boost till din Mac och hastigheten ändras markant därefter.

Rengör hårddisken med MacKeeper

Rengör hårddisken med MacKeeper

Rengör och stäng ner

Du bör också rengöra ditt skrivbord och i dina arkiv. MacKeeper håller dig uppdaterad i form av vilka program som bara tar upp plats. Därför bör du radera de program eller appar som du inte använder. De tar bara upp plats och på det sättet kan de vara en del av att sakta ner din Mac i det långa loppet. Ju färre saker du har på den, desto snabbare är den också. Därför kan det vara en god idé att överföra program, bilder m.m. över på en extern hårddisk eller en USB-disk. Därmed är dina filer sparade utan att ta upp utrymme på din Mac. En annan sak som du bör göra för att optimera hastigheten är att stänga ner de program och safariflikar som du inte använder. När du stänger ner ett program ska du inte bara trycka på ”avsluta”, utan vara säker på att trycka på ”stäng ner”. Annars lägger de sig på ditt aktivitetsflöde och tar upp utrymme och aktivitet som saktar ner din Mac. När du nu är igång kan du rengöra ditt aktivitetsflöde genom att radera alla de program som du inte använder. De tar bara upp plats om de inte blir borttagna.

Släng alltid bort ditt skräp fullkomligt

En annan sak som många glömmer är att tömma papperskorgen. Så snart vi har ”kastat ut” dokument eller andra filer tänker många automatiskt att de är borttagna från datorn. Om du inte kommer ihåg att tömma papperskorgen tar filerna bara upp utrymme på en annan plats. Därför bör du tömma din papperskorg ett par gånger i månaden, kanske en gång i veckan. Därmed får du bort allt det som är slängt i papperskorgen. Det är precis som en fysisk papperskorg. Om den inte blir tömd tar papperna upp utrymme och du har möjlighet att samla de omarkerade papperna och återanvända dem om detta är vad du önskar.

Uppdatera program automatiskt på din Mac

Uppdatera program automatiskt på din Mac

Välj program för filtyper

Inbyggt hittar du också ”Default Apps” som låter dig välja vilket program som ska öppna en given filtyp. Därmed kan du t.ex. låta Excel dokument öppna i Macs viewer istället för Office om du har det installerat som standard. Alla som har Office installerat vet att en öppning i viewer går markant snabbare. Alltså sparar du återigen tid. Om du ibland vill öppna direkt i Office så kan du fortfarande göra det via den utvidgade menyn som knyts till varje fil.

Därtill finner du i programmet en rad funktioner som gör din Mac generellt snabbare och som ger dig möjligheten att anpassa din Mac ännu bättre till det sätt som du använder den på. Detta kan spara dig många timmars väntetid och frustration årligen. Din Mac blir därför inte bara snabbare, men ännu mer personlig och enkel att navigera.

Ladda ner MacKeeper på svenska här och få en snabbare Mac