Olika sätt som du med en mac kan ta emot reklam online 

Precis som med mycket annat har marknadsföringsvärlden tagit steget ut på internet. Idag så är det fler människor än någonsin som är uppkopplade mot internet på olika sätt och företag har börjat anpassa sina marknadsföringsstrategier för detta. 

Vi som använder en Mac är inte immuna mot att emot reklam. Även om man kan ladda ner Mackeeper för att hålla sin dator fri från skadliga program och liknande så för dagens internet med sig olika former av marknadsföring, vare sig man vill ta del av det eller inte. I den här texten kommer vi att gå igenom några vanliga sätt som reklam på internet bedrivs och varför dessa sätt har blivit så genomgående. 

Marknadsföring via sökmotorer

Sökmotorer spelar en stor roll i dagens surfande på internet. Ofta när man letar efter en produkt så går man inte in på en återförsäljares hemsida för att sedan klicka sig vidare tills man hittar det som man letar efter. Istället så söker man ofta bara på produkten direkt i en sökmotor och klickar på det som kommer först. 

Det är här som SEO (Search Engine Optimization) kommer in i bilden. Som namnet antyder så är detta någonting som används för att optimera var en produkt hamnar i resultaten när man gör en sökning på exempelvis google. Det finns olika sätt att arbeta med marknadsföring på det här sättet, men det vanligaste är att ett företag anlitar en SEO byrå för att uppnå det önskade resultatet. 

Sponsrade samarbeten 

För företag som vill nå ut till en väldigt specifik målgrupp på ett effektivt sätt så finns det inget effektivare sätt att göra det på än sponsrade samarbeten. Om du följer stora profiler på sociala medier eller lyssnar på podcasts så har du med största sannolikhet stött på detta mer än en gång.  

Detta är ett väldigt effektivt sätt att göra reklam eftersom målgruppen i regel bryr sig om vad personen som gör reklamen tycker och tänker. Att koppla ihop sin produkt med en människa man har positiva tankar om gör underverk för hur varumärket uppfattas. De som tar emot reklamen på sociala medier, i podcasts eller via YouTube-videos får också ofta ta emot någon slags rabattkod, någonting som gör chansen för att personen i fråga ska köpa produkten mycket högre. 

Riktad reklam är väldigt vanligt 

Om du någon gång har letat efter en produkt genom att göra sökningar på en lång rad olika hemsidor och sökmotorer så är chansen hög att du sedan också har tagit emot reklam kring detta. Detta har att göra med att det idag samlas en hel del data kring det man söker på. Den här datan används sedan i algoritmer för att kunna hitta reklam som är intressant för dig och dina intressen. 

Om man inte är intresserad av detta så kan ett bra sätt att undvika det på vara att surfa i inkognitoläge eller använda sig av en VPN, men det finns även andra skydd som kan användas. I inkognitoläge så sparas inga cookies, medans en VPN låter dig surfa mer eller mindre helt anonymt.