4 enkla trick som du bör känna till på din Mac

Din Mac-dator kan göra mycket mer än du tror. Den innehåller en mängd funktioner som många inte känner till. Med denna guide kommer du att få en helt annan syn på din Mac och få ut ännu mer av den än du redan får.

Skicka filer via AirDrop
Alla Mac-datorer har funktionen AirDrop, där du enkelt kan dela bilder, videor, filer och mycket mer med andra Apple-enheter som befinner sig i närheten av dig. Du kan också dela filer mellan din iPhone och din Mac eller mellan andra Apple-enheter på ett snabbt och säkert sätt. AirDrop hittar du i ”Finder” i menyn på vänster sida. Du behöver bara dra dina filer till AirDrop och mottagaren kommer att få ett meddelande där denna kan välja mellan att acceptera eller avvisa filen. Om du vill skicka filer till en iPhone, måste du slå på Bluetooth.

Rengöringsprogram till din Mac
Ditt skrivbord är fullt med filer och du har svårt att få någon översikt – ta det lugnt, för det finns hjälp att få. Det finns ett rengöringsprogram som heter Hazel. Detta håller koll på dina filer på ditt skrivbord. Om du t.ex. tar en skärmdump (CMD + shift + 4) på din Mac, läggs den automatiskt på ditt skrivbord. Skrivbordet kommer snabbt att fyllas om du glömmer bort att flytta dem till papperskorgen. I programmet Hazel kan du skapa en mapp som heter skärmdumpar. Sedan kommer Hazel se till att alla dina framtida skärmdumpar flyttas över till denna mapp och du kommer därmed att slippa ett överfullt skrivbord.

Fråga Siri på din Mac
I den nya programuppdateringen på din Mac har du möjlighet att använda Siri som din assistent, precis som på din iPhone. Om du håller på att skriva i ett dokument, men måste kontakta din kollega eller vän, kan du låta Siri skicka ett mejl eller ett SMS medan du fortsätter att arbeta vidare i ditt dokument. Du kan fråga henne allt från ”Vad blir det för väder idag?”, ”Vad är klockan i New York?” till ”Hur stavar man till ’resurser’?”. Med hjälp av Siri har du möjlighet att göra flera saker samtidigt och inte minst spara tid.

Genvägar på tangentbordet
På en Mac finns det många genvägar som du bör känna till, utöver de mest grundläggande. Om du har öppnat en artikel och letar efter ett särskilt ord, kan du trycka på CMD + F så kommer ditt sökord snabbt att markeras i texten. Om du vill skriva ut det som finns på skärmen, är genvägen CMD + P.

Om du vill ångra en åtgärd, kan du trycka på CMD + Z och om du vill göra om åtgärden, ska du klicka på CMD + Shift + Z.