Så kan du ta ett större bett av äpplet

Annons

Vi vill alla ha bättre koll på vår ekonomi och vara säkra på att vi får ut maximalt av de där stackars kronorna som dyker upp på kontot den 25 varje månad.

En sak som de flesta är överens om är att du inte är Mac-ägare om du inte har smak för de goda tingen i livet, och då är det förstås ännu viktigare att få pengarna att förränta sig.

Aktier, fonder, kryptovaluta. Det finns nog av former att spara och investera inom att välja mellan. Men det betyder ju inte att det alltid är lätt att få en bra överblick av investeringsmarknaden.

 

Då kan det vara tryggt att kunna gå till en site som Finanso där du kan få hjälp och guidning på vägen. Här hittar du massa inspiration i form av artiklar om allt som har att göra med din privatekonomi.

 

Du hittar också mängder av olika guider och hjälpsamma länkar vidare till olika former av investeringar, när du kommit närmare mot det som du vill investera i.

För dig som vill köpa aktier kan du en grundlig genomgång i olika former av aktier och vilka risktagningar som är rimliga att ta, både som nybörjare och som rutinerad valutahandlare.

 

Ska jag köpa aktier i Apple?

Kanske väljer du aktier eftersom du tror på ett företag både för dess ekonomiska styrka men också för dess ideologi. Kanske vill du investera i Apple. Då ska du först ta beslut om vilken typ av aktie du vill välja att köpa.

Kommer du att vara engagerad i företagets verksamhet så kan det vara en bra idé att läsa på om vilken typ av rättigheter varje aktie ger. Vill du kunna få inflytande och få så hög rösträtt som möjligt så kan A-aktier vara det bästa valet för dig.

I de flesta fall så räcker det dock att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant av aktietypen är A eller B och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier.

Generellt sett så rekommenderar vi inte dig att investera i preferensaktier då dessa skiljer sig mycket från de vanligaste aktieslaget stamaktier. Men är du ute efter hög direktavkastning så kan preferensaktier vara något för dig, så kolla in Apples olika aktier och se om vilken typ som passar bäst för dig!

 

Se till att investera stabilt

Eftersom aktier funnits länge så har branschen tagit fram riktlinjer för en stabil och långsiktig aktieportfölj som man tryggt kan lita på. Man kan säga att det handlar om att aldrig lägga alla ägg i en kort, hur mycket du än älskar Apple. Istället ska man alltid dela upp sina aktier i minst 10–15 bolag i 5–6 olika branscher. På så sätt är man garderad från de plötsliga vinstfall som olika branscher kan råka ut för.

Innan du ger dig in på aktiemarknaden ska du alltid göra en analys av det aktiebolag du vill investera i idag, i det förflutna och vad du tror om marknaden i framtiden.

Det är lätt hänt att man investerar i dåliga affärer om man inte läst på innan ett köp, och det kan leda till att man förlorar pengar istället för tjänar. Att investera på känsla är sällan en god idé, så låt magkänslan vänta, medan du samlar in information.