Förbered dig inför skolstart efter sommarlovet

Annsons

Att återvända till gymnasiet igen, eller kanske till och med för första gången, kan kännas läskigt och lätt fylla dig med rädsla och ångest. Det enda du ska göra är att gå tillbaka till skolan, men trots det känns det svårt. Det finns en hel del saker att tänka på såklart, och råd för att komma tillbaka till klassrummet utan att känna sig vilse. Oavsett om du börjar ditt första år på gymnasiet, eller börjar 2:e eller 3:e år efter ett långt sommarlov så kan vi garantera att du underlättar skolstarten med dessa enkla tips! 

Var förberedd och ha rätt utrustning

Att börja skolan utan något skolmaterial är en onödig utmaning. Om du inte har en dator att anteckna på eller pennor och block att skriva med kan det vara svårt att hänga med i början. De flesta skolor erbjuder sina elever en dator de kan ha under sina år, och i många av fallen är detta en MacBook. Har du tagit hem din Mac, eller en annan laptop, under sommaren är det därför viktigt att du ser till att alla uppdateringar finns där och att den fungerar som du ska när det är dags att använda den till skolgrejer igen. 

Kom in i rutin igen

Vi vet alla att sommarlovet är till för att vila och ha kul, men framförallt: sovmorgnar! Det värsta med att börja skolan igen kan därför vara att behöva komma tillbaka in i rutinerna. Att behöva vakna klockan 7 istället för 12 en måndag kan kännas omöjligt i början. Därför är det viktigt att du kommer igång med rutinerna innan du börjar skolan igen. Börja med att ställa klockan till 10, och gradvist ändra larmet tills du en vecka innan skolstart vaknar kl. 7 varje morgon. Du kommer hata det i början, men tacka dig själv när skolan börjat. Belöna dig själv med en god frukost och snart inser du att det faktiskt inte är så jobbigt.

Våga be om hjälp!

Om du är en av dem som tycker att det är jobbigt och svårt med gymnasiet så ska du veta att du är långt ifrån ensam. Majoriteten av barn och ungdomar upplever minst ett hinder under sina gymnasieår, och därför är det bra att våga be om hjälp. Fråga dina föräldrar, lärare eller vänner, eller använd dig av en plattform som Inspio.se för att få hjälp och inspiration till dina gymnasieuppgifter så att du lättare kan klara av uppgifterna som du får.

Håll igång hjärnan under sommaren

Att hålla en lång paus från skolan och läxor kan innebära att du snabbt glömmer bort mycket av det du lärt dig. Det betyder såklart inte att du ska plugga hela sommaren, långt ifrån. Men det kan hjälpa att titta lite på de senaste uppgifterna du gjort under lektionerna innan du tog sommarlov, så att du påminns om ungefär vart du slutade. Reflektera också över kring förra terminen, och vilka förbättringar du kan göra nu när du börjar igen för att prestera bättre.