5 nödvändiga tips för din Mac

Lika mycket som du älskar din Mac, lika frustrerande kan alla dess smarta funktioner och olika inställningar vara. Din Mac är din mest kära ägodel och du älskar dess design och smarta utseende, men om det ändå vore så att dess insida var lika enkel och fin som dess utsida. Så är det tyvärr inte. Om du är van vid Windows operativsystem, kan en Mac dra andan ur även den största datorentusiasten. Så för att spara tid och samtidigt lära sig alla Macs små hemligheter, kommer här 5 tips som är helt nödvändiga för att du ska kunna leva med din MacBook.

1. Klipp ut, kopiera, klistra in

Mac har utvecklat en massa smarta genvägar, men om du inte känner till dem så är de inte längre så smarta. Därför bör du lära dig de tre mest grundläggande genvägarna till din Mac – hur man kopierar, klipper ut och klistrar in ett objekt i ett dokument eller annat program. För att klippa ut i en text trycker du bara på Cmd + X. För at kopiera något, t.ex. en länk, en text eller något helt annat, trycker du bara på Cmd + C. Slutligen, för att klistra in något, trycker du på Cmd + V.

2. Ytterligare en genväg

När du arbetar på din Mac, har du ofta flera dokument eller fönster öppna. För att arbeta snabbt och effektivt, finns det naturligtvis också en genvär för att öppna både dokuemtn och fönster. Det enda du behöver göra är att trycka på Cmd + N; om du befinner dig i ett dokument så öppnas då ett nytt. Samma sak gäller om du är ute på nätet; då öppnas ett nytt fönster med hjälp av denna funktion.

3. Stäng ner dina webbsidor

Om du plötsligt har för många flikar öppna och inte ens kan stänga ner dem allihop på en gång, finns en lösning. Du vill egentligen bara använda det fönstret som du är inne på just nu, men istället för att stänga ner alla flikarna manuellt, kan du trycka på Cmd + Alt + W. Om du däremot vill stänga ner det fönstret som du är inne på men vill ha kvar de andra fönstren, ska du istället trycka på Cmd + W.

4. Gör en skärmdump

Om du vill göra en skärmdump av t.ex. ett dokument, en webbsida eller en faktura, kan du bara trycka på Cmd + Shift + 3.  Då sparas skärmdumpen på ditt skrivbord och du kan du använda bilden i dina dokument, skicka den som mejl eller bara spara den i ditt fotoalbum.

5. Hvordan lukker jeg programmet helt ned?

När du har jobbat klart på din Mac och ska packa ihop den, vill du kanske stänga ner dina program. Men även om du stänger ner de olika programmen på skärmen, körs de fortfarande. För att helt stänga ner ett program, måste du avsluta det. För detta finns naturligtvis en genväg. Tryck bara på Cmd + Q, så avslutas det pågående programmet och du kan nu stänga ner din dator utan att programmen körs.

Du kan ännu fler smarta genvägar till din Mac här.