VPN skyddar dig under nätsurfningen

Annons

När du surfar runt så har du inte bara tillgång till allt nätet har att erbjuda utan är också sårbar för identitetskapning och intrång från anda personer, myndigheter och företag.

Det gäller sig att skydda mot dessa hot och då är ett VPN en bra lösning. Men vad är det egentligen?

Vad betyder ordet VPN?

Virtual Private Network är det långa namnet på VPN. Uppgiften den har är att låta informationsflödet som går via din server och andra servrar krypteras så att den blir osynlig.

En VPN tunnel är just denna stoppkloss, som rent tekniskt ser till att kryptera all data.

VPN – vad är fördelarna?

Det finns olika anledningar till att du vill göra dina besök anonymt på nätet och hålla skickade meddelanden och chattar hemliga. För många är det en ren integritetsfråga, vilket handlar om att de inte vill känna sig övervakade.

Många ser också chansen att komma förbi ett lands geografiska blockering så att de kan ta del av ett annat lands streamingtjänster. Streaming på amerikanska Netflix kan till exempel vara lättare att komma åt. I många länder finns det faktiskt en censur som innebär att man inte tillåts besöka vissa sidor. Då kan ett VPN göra att du kan ta dig förbi den blockeringen. Ingen kan nämligen se vilket land du kommer i från

Vad mer behöver jag tänka på?

Det finns många olika slags VPN som har varierande protokoll. En av dessa är OpenVPN som både är snabbt och säkert på samma gång. PPTP är ganska enkelt att konfigurera men det rekommenderas inte för att det är ganska enkelt att knäcka. Ett viktigt kriterium när du letar efter ett bra VPN är så klart att de ska vara 100% säkra. Men ibland får man ge efter på vissa kriterier till förmån för en annan.

Det finns gratis VPN att tillgå men det rekommenderas att du betalar för dem så att du får tillgång till de bästa funktionerna.