Förbereda bilen!

Annons

Det är ingen hemlighet att vinterns kalla nollgrader och oförutsägbara förhållanden kan orsaka kaos för vilken bil som helst. Nu när vintern är i gång i full fart är det därför dags att göra bilen redo för vinteren om du inte gjort det tidigare. Genom att förbereda bilen kan du slippa dyra reparationer och hålla dig från att bli strandsatt i mindre än idealiska förhållanden. Nedan kan du läsa om det du behöver göra för att göra ditt fordon vinterredo!

Kontrollera batteriet och laddningssystemet
Kallstarter är tillräckligt svåra utan att det batteriet är svagt eller måsta ta sig runt kabelkorrosion. Kontrollera därför att ditt batteri och dina kablar är rena och fungerar bra, och byt ut dem om så inte är fallet. Genom att göra det slipper du bli strandsatt och du behöver inte heller betala en massa pengar för något framöver i vinter när batteriet lägger av av ren desperation.

Ersätt torkarblad och fyll på spolarvätska
Att kunna se bra ut genom bilfönstrena är nyckeln till säkerhet när man är ute och kör i snöiga eller regniga väderförhållanden. Vänta inte till den första stormen för att ta reda på huruvida dina torkarblad fungerar eller om inte finns någon spolarvätska kvar. Ersätt dem nu istället nu! Här i vårt hårda skandinaviska klimat kan det vara en bra ide att använda sig av vintertorkarblad och spolarvätska specifikt för vintern.

Kontrollera däck och däcktryck regelbundet
Det är tillräckligt farligt att köra runt på snöiga eller regniga vägar, så låt inte slitna däck göra det ena ännu sämre. Se dessutom till att du har bytt ut till vinterdäck. Du får inte bara bättre kontroll över ditt fordon, utan att hålla koll på däcktrycket kan också innebära besparningar på  bränslekostnaderna.

Kontrollera bromsarna
Mitt i en snöstorm är fel tid att upptäcka att bromsarna inte fungerar. Kontrollera dina bromsar nu på en gång och serva eller byt ut dem om det är nödvändigt. Pengarna du spenderar kommer att vara värt det i slutändan och är dessutom mycket mindre vad det skulle kosta dig om dina dåligt fungerande bromsar skulle orsaka en olycka. Medan du jobbar på bilen är det också viktigt att du har sänkningssatser som passar din bil.

Byt olja
Helst ska man starta vintern med ett nytt oljebyte och fortsätt byta den med rekommenderade intervaller. Om du bor i ett kallt klimat kan vinterviktolja hjälpa till att hålla motorn igång och minimera den där klassiska grovstarten.

Det är också en bra idé att ha ett slag “nödkit” i bilen, eftersom snön kan leda till många svåra utmaningar. Därför är det en bra idé att uppdatera detta kit med säsongssaker som kan hålla dig varm och förbereda dig inför naturens allra sämsta sida. Några användbara saker att ha med sig i bilen är en filt, läderhandskar, ficklampa, mössa, isskrapa och en borste, en liten spade, snacks och en hopfällbar stege. Kolla in Stegfabriken.se där du kan hitta massor av bra saker inom i den här kategorin. Lycka där ute på vägarna!