En säker och uppdaterad Mac är en snabb Mac

Annons

Gammal Mac? Många älskar och använder sina Macdatorer in i det sista. Det finns en stolthet och kärlek i att ha just en Apple-produkt, och för många med ett yrke inom olika kreativa branscher är det också här de bästa programmen kan finnas. Men ibland är programmen helt enkelt för tunga, och det kan då upplevas som om datorn är allt för seg och långsam. Men innan du köper nytt så ska du kontrollera att det verkligen är det som är problemet. Det kan nämligen finnas andra orsaker som gör att din Mac upplevs som trög. Här går vi igenom några möjliga orsaker.

1.      Har du gamla program i din Mac?

Applikationer för Mac tar ofta mycket mer plats än liknande program till PC och därför fylls många hårddiskar på Mac-datorer snabbare än vad du som kanske haft en PC tidigare vant sig vid. Det är därför viktigt att du med jämna mellanrum rensar din dator från gamla program och skräp-filer. MacKeeper hjälper dig enkelt att rengöra datorn när du vill optimera platsen på din Mac, och kan ge dig upp emot 20 GB extra utrymme genom att finna program som du inte använder, och program eller filer som du fått installerade mer än en gång. MacKeeper erbjuder tre smarta, inbyggda verktyg som hittar filer som bara tar plats på din Mac och med fördel skulle kunna raderas och hjälper dig att undersöka vilka de är och vad du vill göra med dem så att din Mac dator fungerar optimalt.

2.      Är drivrutinerna uppdaterade?

Om dina drivrutiner gått förbi sina “bästföredatum” så kommer din dator att fungera sämre, eftersom kommunikationen mellan programmen inte längre är optimala. Detta gäller både kommunikationen i din dator mellan exempelvis grafikkort eller andra drivrutiner och de som kommunicerar externt med till exempel dina skrivare. Om du har en laserskrivare så är det en av de program som det är viktigt att du hållerdrivrutiner uppdaterade på din Mac dator.

    3. Har du fått ett virus?

Tyvärr kan även Macintoshdatorer idag bli angripna av virus. Det är inte längre så att du per definition är säker bara för att du inte har en pc.  Det är därför viktigt att du ser till att din Mac är uppdaterad med de senaste virusskydden och har rätt drivrutiner installerade. Du kan finna många möjligheter så att du håller din Mac säker med regelbundna scanningar av din Mac.